Waar en wanneer waren de Nederlanders in Brazilië?

Tussen 1630 en 1654 had de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een kolonie in het noordoosten van Brazilië. Een stuk gebied wat voorheen was gekoloniseerd door de Portugezen. De kolonie, genaamd: Nova Holanda (vertaald: Nieuw Holland) werd vrij gemakkelijk veroverd, maar na 24 jaar konden de Portugezen de Nederlanders overmeesteren.

nederlands_brazilie

Een vloot van twintig schepen onder Hendrick Lonck en generaal Waardenburg voer in 1630 richting de noordelijke kust van Brazilië om vervolgens Portugees bezit over te nemen. Dit lukte voor een deel, waardoor alleen het noordoosten van Brazilië onder leiding van de Nederlanders kwam. Het veroverde gebied werd Nieuw Holland genoemd.

In 1637 werd de Duitse veldmaarschalk, Johan Maurits van Nassau-Siegen, tevens oud-oom van Willem van Oranje, gestuurd als gouverneur-generaal van het Nieuw-Holland om daar orde op zaken te stellen. Hij stichtte Mauritsstad, de hoofdstad van Nieuw-Holland, op een eilandje genaamd Antonio Vaz tegenover de Portugese nederzetting Recife. Hij liet er paleis Vrijburgh bouwen en daarbij de eerste botanische tuin en dierentuin van Amerika. Hij voerde godsdienstvrijheid in en stelde een soort parlement in. Ook stimuleerde hij de suikerrietproductie en beveiligde hij het land tegen invallers.

Door de godsdienstvrijheid emigreerde veel Amsterdamse Joden naar de nieuwe kolonie. Er ontstond in de Jodenstraat dan ook de allereerste Amerikaanse synagoge. Na het vertrek van Johan Maurits van Nassau-Siegen in 1643, begon de weerstand tegen de niet-katholieken te groeien en keerde vele Joden weer terug naar Amsterdam.

In 1654 kwam er een einde aan de kolonisatie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dit kwam mede door de minderheid van Nederlanders in het veroverde gebied. De immigratie van Nederlanders naar het gebied was niet genoeg om de kolonie te behouden. Opstanden volgden van de katholieken Portugezen uit deze gebieden, die werden bijgestaan door katholieken uit het zuiden van Brazilië. De Nederlanders werden verdreven en verslagen door de katholieken Portugezen, die niets moesten van de Nederlandse protestanten. Het gebied kwam daardoor weer onder Portugese heerschappij.

Leave a comment