Wat is de betekenis van de Braziliaanse vlag?

brasil_vlag

De huidige Braziliaanse vlag bestaat sinds 19 november 1889, vier dagen nadat Brazilië een republiek was geworden. Sindsdien heeft de vlag een aantal kleine aanpassingen gehad, door de komst van nieuwe staten. De vlag wordt ook wel Auriverde genoemd, Portugees voor ‘(van) goud en groen’.

Kleuren

De Braziliaanse vlag bestaat uit vier kleuren, en die kleuren hebben allen een aparte betekenis. Geel staat voor de rijkdom van de Braziliaanse bodem, zoals de goudvoorraad. Groen symboliseert de flora en fauna. Blauw en Wit staan voor de maagd Maria.

brasil_vlag_2

Cirkel met sterren

De blauwe cirkel met de sterren stelt de hemel voor boven Rio de Janeiro in de ochtend van 15 november 1889, de dag dat Brazilië een republiek werd. De sterren staan voor de staten in Brazilië. Dit waren er in het begin 21. Inmiddels zijn dit er 26 plus een federaal district. In totaal bevinden er nu dus 27 sterren op de Braziliaanse vlag. De vlaggen vormen sterrenbeelden, en zijn in vijf verschillende grootten, afhankelijk van de soort ster. Eén ster staat boven de witte band, wat symboliseert dat er een gebied van Brazilië zich in het noordelijk halfrond bevindt. Overigens stelt deze ster niet de betreffende staat Roraima voor, die zich het meest noordelijk bevindt, maar de staat Pará.

Tekst

De tekst op de witte band: ‘Ordem e Progresso’ wordt vertaald naar het Nederlands als ‘Orde en Progressie’. Dit motto is afkomstig van een citaat van Auguste Comte, een Frans wiskundige en filosoof: “L’amour pour principe et l’ordre pour base; le progrès pour but” (“Liefde als principe en orde als basis; vooruitgang als doel”)Hij was één van de eerste wetenschapsfilosofen, grondlegger van het positivisme en een van de eerste grondleggers van de sociologie.

Leave a comment